Kakovost zraka v komercialnih kuhinjah

Obstajata dve kategoriji predpisov, ki se nanašajo na emisije iz kuhalnih naprav na trda goriva: prva obravnava zdravstvene in varnostne predpise v stavbi, druga pa se osredotoča na vpliv na okolje v soseski.

Z zdravstvenega in varnostnega vidika je glavna skrb plinski ogljikov monoksid. Ta lahko pri nizkih koncentracijah povzroči utrujenost, glavobol in slabost, pri višjih koncentracijah pa nezavest in smrt. Ker lahko že blaga zastrupitev z ogljikovim monoksidom poslabša presojo ljudi, se v prometnih kuhinjah poveča tudi verjetnost nesreč, ki so že tako ali tako nevarni prostori za delo. Koncentracije ogljikovega monoksida nad 30 delcev na milijon (ppm) so potencialno nevarne na delovnem mestu, vendar smo v neposredni bližini peči na oglje izmerili več kot 1 000 ppm, v samem dimniku pa več kot 30 000 ppm (3 %)!

Organ za zdravje in varnost v Združenem kraljestvu je pred kratkim objavil koristen informativni list z naslovom “Preprečevanje izpostavljenosti ogljikovemu monoksidu zaradi uporabe naprav na trda goriva v komercialnih kuhinjah”, ki ga lahko prenesete s te povezave:

Vodnik izvršnega organa za zdravje in varnost (PDF)

 

Predpisi, ki se osredotočajo na vpliv kurjenja trdnih goriv na okolje, se običajno razlikujejo glede na vrsto soseske, v kateri se kurjenje izvaja. V Združenem kraljestvu so številna mesta opredeljena kot “območja nadzora dima”, kar pomeni, da morajo naprave na trda goriva izpolnjevati stroge omejitve emisij trdnih delcev.

Ali naprave izpolnjujejo te standarde, preverja DEFRA. Restavracije se morajo izogibati tudi motnjam, na primer neprijetnim vonjavam, in če tega ne storijo, lahko dobijo pritožbe sosedov, ki jim sledijo izvršilni ukrepi lokalnih oblasti.

Raziščite več informacij o kuhanju na trda goriva:

PREGLED
Kemija
Kataliza
TESTIRANJE
Izdelki

Strokovnjaki za zmanjševanje onesnaženosti zraka

Strokovnjaki na področju tehnologije čišćenja vročih plinov za zmanjšanje izpustov pri kuhanju in izgorevanju biomase za izboljšanje kakovosti zraka

KONTAKTIRAJTE NAS